Sähköyhtiöt takoivat miljoonien ylituotot – hintojen alennuksista ei silti tietoakaan

Energiaviraston raportti kertoo, että sähkön siirtoyhtiöt ovat keränneet ylijäämää yhteensä yli 175 miljoonaa euroa. Elenialle kertyi 83 miljoonaa euroa ylijäämää ja Tampereen Sähköverkolle yli 14 miljoonaa euroa.

Valkeakosken Energian ylijäämä oli yli kolme miljoonaa euroa ja Leppäkosken Sähkön 0,67 miljoonaa. Mäntän Energialla oli alijäämää 83 000 euroa.

Kauppalehti uutisoi torstaina Energiaviraston keräämistä luvuista, joiden mukaan sähkönjakelijat perivät asiakkailta ylihintaa. Elenian tai Tampereen Sähköverkon toimitusjohtajat eivät silti lupaa alennuksia sähkön siirtohintoihin. Johtajat selittävät hintoja sillä, että sähkön toimitusvarmuuden vaatimuksia on nostettu, mikä nostaa myös investointeja.

Ylijäämät ovat syntyneet vuosina 2012–2015, eli kolmannella tarkkailujaksolla vuodesta 2007 laskien. Alijäämiä yhtiöiltä kertyi kolmannelta jaksolta 55 miljoonaa euroa. Laskennallinen ylijäämä on siten yhteensä noin 120 miljoonaa euroa.

Sähkönhinnoittelun pitäisi Energiaviraston mukaan olla kohtuullista ja ylijäämä on tasattava seuraavan jakson aikana. Myös alijäämää voi hyödyntää seuraavan jakson aikana. Kuluva neljäs tarkkailujakso kestää vuodet 2016–2019.

Elenia jakaa sähköä Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa sekä Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla. Tampereen Sähköverkko on pääosin Tampereen alueella.

Näkyykö Elenian kova ylijäämä kohta kuluttajahinnoissa, toimitusjohtaja Tapani Liuhala?

– Suoranaisia hintavaikutuksia ei ole tulossa. Meillä oli alijäämää sekä ensimmäisellä että toisella jaksolla ja tilanne tasoittuu jo tänä vuonna. Varaudumme tänä vuonna investointeihin yli 120 miljoonalla eurolla. Jatkamme sähköverkon maakaapelointia.

Kuinka kauan kaapelointityöt kestävät?

– Tällä hetkellä kaapelointiaste on 37 prosenttia. Vuonna 2028 alamme olla yli 70 prosentissa. Samalla elvytämme myös maakuntien työllisyyttä.

Vaikuttaako Tampereen Sähköverkko Oy:n ylijäämä sähkön siirtohintoihin, toimitusjohtaja Marko Lundström?

– Viimeinen ylituottokausi on toki huomioitava, mutta myös sähkön toimitusvarmuusvaatimukset ovat nousseet. Paineita hintojen nousuun on.

– Ylijäämän taustalla on markkinakorkojen jyrkkä lasku, jota kukaan ei osannut ennustaa. Vuosi 2016 on ollut alijäämäinen oman arviomme mukaan noin kuusi miljoonaa. Arviomme mukaan kertynyt ylituotto tasaantuu vuoden 2018 aikana.

Aamulehti

16.2.2017

Lue artikkeli Aamulehden sivuilta

Kategoriat: Ajankohtaista, Lämmityksen ohjaus, Yleinen |