Näin kosteusvaurio oireilee talossa ja ihmisessä

Kosteusvaurio on viheliäinen ongelma, joka oireilee monin tavoin niin rakennuksessa kuin sitä käyttävässä ihmisessäkin. Rakennuksessa kosteusvaurio synnyttää mikrobikasvustoja jotka sairastuttavat niin seinät kuin ennen pitkää niiden sisäpuolella oleilevan ihmisenkin. Sairaudesta paraneminen vie aikaa ja vaatii raskaita toimenpiteitä. Viisainta onkin estää ongelmia syntymästä toimimalla ajoissa esimerkiksi seuraamalla kosteusprosenttia. Tässä auttaa Kotivo- lämmityksen ohjausjärjestelmä.

Kosteusvaurion oireet on tärkeä oppia tunnistamaan. Sisäilmayhdistyksen mukaan kosteusvauriosta kärsivän rakennuksen sisätilojen tyypillisiä oireita ovat pintojen värimuutokset ja maalipinnan irtoilu. Ulkopinnoille kertyy suola- ja kalkkihärmettä. Sielläkin maalipinta irtoilee ja pintaan syntyy värimuutoksia. Sisätiloissa ongelmat voi tunnistaa lisäksi epäsäännöllisestä homeen hajusta. Haju ei ole jatkuvaa, vaan se tulee ja menee ilmanpainevaihtelujen mukaan.

Kosteusvaurion oireet ihmisessä

Kosteusvaurion oireet ihmisessä ovat moninaisia. Tyypillisiä oireita ovat aristavat ja punoittavat silmät, hengitystieinfektiot, poikkeava väsymys ja päänsärky, iho- ja vatsavaivat sekä lihas- ja nivelvaivat. Oireet on syytä ottaa vakavasti ja selvittää rakennuksen terveys. Ongelmat voivat ajan myötä kroonistua.

Kosteusvaurion välttämiseksi on monia keinoja. Putkiston, katon ja salaojituksen kunnossapito ovat tärkeitä ja isoja palasia kodin turvallisuuden ja terveellisyyden ylläpitämiseksi. Näiden lisäksi olisi kuitenkin viisasta seurata kodin sisäilman kosteusprosenttia päivästä toiseen. Monesta kodista löytyy sisälämpömittari, mutta kosteusmittari on harvinaisuus.

Kodin kosteusprosentin pitkäaikaisseuranta on tärkeää, sillä kosteusvaurio voi kehittyä hitaasti ja huomaamatta. Kosteusvaurioon ei tarvita dramaattista vesivahinkoa, vaan se voi aiheutua myös esimerkiksi jatkuvista ilmanvaihto-ongelmista, joita asukas ei edes huomaa. Hän on saattanut tottua kodin tunkkaiseen ilmaan ja ratkaisee ongelman avaamalla tuuletusikkunat sepposen selälleen. Pahimmillaan tämä voi jopa pahentaa ongelmaa, jos läpivedolla suoritetun hallitsemattoman tuuletuksen seurauksena sisään tulvii kosteaa ulkoilmaa. Kestävä apu ilmanvaihto-ongelmiin vaatii suunnittelua ja rakenteellisia muutoksia. Tuloilman tasainen saanti ja oikea lämpötila ovat tärkeitä seikkoja.

Toki asukkaalta voi jäädä havaitsematta rajumpikin kosteusongelma. Jopa seinän sisällä vuotava vesiputki tai kylpyhuoneen lattiakaivon tiiviysongelma voi jäädä huomaamatta pitkäksi aikaa, kunnes mikrobikasvusto on johtanut muihin ongelmiin. Home kasvaa jopa betonilla.  Rakennusteknisiin asioihin vihkiytymätön ei välttämättä osaa yhdistää edes hilseilevää maalipintaa tai ennen aikojaan rapisevaa rappausta huolestuttaviin kosteusongelmiin.

Näin vahdit kosteusprosenttia

Kotivo- lämmityksen ohjausjärjestelmä valvoo kotisi kosteusprosenttia hetki hetkeltä. Kotivo näyttää huonekohtaisen ilmankosteuden selkeästi ja järjestelmä hälyttää jos kosteusprosentti nousee liian suureksi. Kosteuden karkoittamisessa avainasemassa ovat riittävä lämpö ja oikeanlainen tuuletus. Kotivolla onnistuu helposti myös lämpötilan lisääminen huonekohtaisesti.

Järjestelmän päätarkoituksena on lisätä asuinmukavuutta, lämpötilan hallittavuutta ja tuoda säästöä käyttäjälle. Samalla Kotivo kuitenkin suojelee asukasta myös kosteusvaurioilta, jotka ovat huolestuttavan yleisiä suomalaiskodeissa. Asuntojen kuntotarkastuksia tekevän Raksystemsin tarkastusraporttien mukaan useammassa kuin joka toisessa suomalaisessa pientalossa on toimenpiteitä vaativia kosteusvaurioita tai puutteita.

Ensimmäinen askel ongelmien korjaamiseksi on ongelmien tunnistaminen. Se on mahdollista, kun saatavilla on oikeaa tietoa kodin ilmasto-olosuhteista. Hanki Kotivo kotisi viihtyvyyden lisäämiseksi -saat samalla turvaa arvokkaimmalle omaisuudellesi!

Kategoriat: Yleinen |