Luultavasti teilläkin on liian lämmintä – tässä on kodin täydellinen sisälämpötila

Sisälämpötila Kodin oikea lämpötila on tärkeää paitsi asumismukavuuden myös terveyden kannalta.

Onko kotona niin kylmä, että palelet jatkuvasti, tai joudutko vähentämään vaatteita, etteivät hikipisarat alkaisi valua? Kumpikin vaihtoehto on asumismukavuuden ja terveyden kannalta huono vaihtoehto.

Täydellinen sisälämpötila liikkuu 18–23 asteen välillä, kertoo tiedotteessa energianhallintaan erikoistuneen Enegian etähallintatiimin vetäjä Jussi-Pekka Krankkala. Tämä on vähemmän, mihin suomalaiskodeissa on totuttu.

– Suomalaisissa kodeissa on asumisterveyssuosituksia korkeammat lämpötilat. Eurooppalaisessa vertailussa olemme kärkisijoilla.

Liian korkea sisälämpötila alentaa ilman suhteellista kosteutta, mikä voi aiheuttaa kuivuuden tunnetta ja erilaisia ihon ja limakalvojen ärsytysoireita. Korkealla sisälämpötilalla on vaikutuksia myös unenlaatuun ja sitä kautta yleiseen vireystasoon.

Säästä energiaa

Sisälämpötilaa kannattaa pitää silmällä myös kustannussyistä. Jo pari astetta matalampi sisälämpötila säästää tuntuvasti lämmityskustannuksia, vähentää kasvihuonekaasujen päästöjä ja nostaa sisäilman suhteellista kosteutta.

– Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että yhden asteen tiputus lämpötilassa vähentää lämmityskuluja viisi prosenttia, Krankkala kertoo tiedotteessa.

Kodin suosituslämpötilana voidaan pitää 21 astetta. Se on kolme astetta vähemmän kuin suomalaiskodeissa keskimäärin.

Näin vaikutat lämpötilaan:

  • Lämmityspattereiden termostaatteja säätämällä vaikutat lämpötilaan eniten.
  • Tarkista, että ikkunat ja ovet ovat kunnolla tiivistetty. Jos talo on vanha, tarkista myös kylmäkaappien ja -tilojen ilmanvaihto ja putket.
  • Lämpötilan kehitystä, kosteutta ja ilmanlaatua voi seurata reaaliajassa olosuhdeantureilla.
  • Sisäilman kosteuteen vaikuttaa lämpötilan lisäksi myös ilmanvaihdon toimivuus. Muista ilmanvaihtokanaviston puhdistus ja määräaikainen nuohous.
  • Kerrostaloissa on nykyään käytössä keskitettyjä automaatiojärjestelmiä, jotka säätävät koko talon lämpötilan. Sisälämpötilamittauksissa katsotaan, onko lämmitys tasapainossa ja pidetään huoli, että lämmitysverkosto toimii.
  • Ilmamäärämittaukset: sekä alipaine että ylipaine voivat aiheuttaa rakenteisiin kosteutta ja vetoa.

 

Iltasanomat

13.12.2016

Lue artikkeli Iltasanomien sivuilta

Kategoriat: Ajankohtaista, Lämmityksen ohjaus, Yleinen |