Kotivo on osa älykotia

”Suurimmalla osalla on kotonaan aika tyhmät termostaatit. Koteja ylilämmitetään ja alilämmitetään, jos on kuuma, niin avataan ikkunat.” Muun muassa tällaisia totuuksia suomalaisesta asumisesta lauottiin maanantaina 13.3. Yle Puheella.

Arjen tulevaisuus -ohjelma on usein mielenkiintoista kuultavaa. Asiantuntijat pohtivat, mitä tulevaisuus tuo tullessaan arjessa. Ohjelmassa ei puhuta lentävistä autoista tai laserkanuunoista, vaan käytännöllisistä ja ihmistä lähellä olevista asioista, kuten asumisesta ja energiankulutuksesta.

Älykodeista keskustelivat toimittaja Jarmo Laitanevan johdolla Tampereen teknillisen yliopiston elektroniikan ja tietoliikenteen professori Jukka Vanhala, HOUM:in Antti Ropponen ja Selega-tuotteen Lasse Honkala. Keskustelu oli värikästä ja eri mieltäkin oltiin. Peistä väännettiin muun muassa siitä, onko älykkäiden ohjauslaitteiden hankkiminen ensinkään ekologista. Siitä keskustelijat olivat yhtä mieltä, että nykyinen tapa lämmittää on järjetön. Ihmiset lämmittävät kotejaan ja työpaikkojaan täydellä höökillä, vaikka kukaan ei olisi edes paikalla.

Se on selvää, että älylaitteita on joka lähtöön, eikä kaikilla niistä äly päätä pakota. Osoitus älystä on ainakin se, että laite päivitettävä ja yhteensopiva erilaisten lämmitysjärjestelmien kanssa. Kotivo pystyy näihin temppuihin.

Arjen tulevaisuus -ohjelma

Kategoriat: Yleinen |