Kotivo- lämmityksen ohjausjärjestelmä tuo säästöä lomakeskukselle

Keski-Suomessa Hankasalmella sijaitsevassa Lomakeskus Revontulessa voi kokea kaikenlaista. Vilua satunnaisen matkailijan ei kuitenkaan tarvitse kokea. Lämmitystä ohjataan Kotivo-järjestelmällä, joka asennettiin yhdeksään mökkiin kevättalvella 2017. Syksyllä tulee lisää, sanoo tyytyväinen yrittäjä Tiia Valkama.

Lämmityksen ohjaus on harvoin asia, joka kiinnostaa mökkiä valitsevaa asiakasta. Iso-Virmas-järven rannalla sijaitsevaan lomamökkikylään saapuvaa kiinnostavat sijainti, harrastusmahdollisuudet, mukavuudet, mökin koko, ja totta kai myös hinta. Hänelle on itsestään selvää, että mökki on lämmin ja mukava. Asiakas ei yleensä tiedä kuinka tämä toteutetaan, eikä se edes kiinnosta häntä. Asiakkaalle on yleensä yhdentekevää, paljonko mökin sähkölasku on. Hän ei sitä maksa, eikä hiilijalanjälkikään usein paina omatuntoa, kun kyse on vain lyhyestä visiitistä. Asiakas ei maksa sähkölaskua edes välillisesti vuokrahinnassa, sillä vuorokausihinnan määräävät ennen kaikkea markkinat ja paikallinen kilpailutilanne.

Mökin sähkölasku ja lämmitykseen kuluneet kilowattitunnit kiinnostavat kuitenkin mökin vuokraajaa. Hän ei pyöritä hyväntekeväisyyttä, vaan bisnestä. Juoksevat kulut ovat pois yrittäjän leivästä, ja sähkölasku voi olla järkyttävän suuri, kun se maksetaan isosta joukosta yksittäisiä lomamökkejä. Sähköä voi tietysti säästää pitämällä mökit kylminä. Asiakkaat kuitenkin kaikkoavat pian ja kohta ovat mökitkin homeessa. Joten jotakin muuta olisi keksittävä. Sähkölasku on maksettava. Laskun suuruuden lisäksi vuokraajaa kiinnostaa totta kai myös asiakkaan viihtyminen. Tyytyväinen asiakas tulee toistekin. Lisäksi hän suosittelee kohdetta ystävilleen ja ehkä tuntemattomillekin internetin matkailusivustoilla.

Kuinka yhdistetään mukavuus ja taloudellisuus?

Yksi asia on aivan varma. Mökin vuokraajaa kiinnostaa, kuinka toteuttaa kaksi näennäisesti vastakkaista asiaa: lämmin, asiakasta miellyttävä mökki ja alhainen sähkölasku. Mukavuus ja hinta. Ovatko ne toisensa poissulkevia asioita? Eivät toki.
Kotivo-järjestelmän huonekohtaiset termostaatit aistivat lämpötilan 0,2 asteen tarkkuudella ja tekevät tarvittavat säädöt, jotta tavoitelämpö säilyy. Se on mukavuutta. ”Nyrkkisäätöinen” nuppi vesikiertoisessa patterissa ei kykene lähellekään samaan tarkkuuteen. Niiden kanssa on käytävä loputonta jumppaa. Kun kaikki patterit – niitä voi olla kymmeniä – on säädetty sillä hetkellä mukavaan lämpöön, niin ulkona sää muuttuu. Ja taas on säädettävä!

Voi vain kuvitella kuinka mahdoton tilanne on lomakeskuksen talonmiehellä, jolla on huolehdittavanaan useita mökkejä sekä muut kiinteistöt. Osassa on asiakkaita ja osa on tyhjillään. Asiakkaita tulee ja menee, lämmöt he jättävät lähtiessään päälle ja talkkarin pitäisi kiertää perässä säätelemässä nupikoita. Kaikkia ei voi laittaa kylmäksi. On löydettävä sopiva lämpö epämääräisestä termostaatista, jossa numeroasteikko esimerkiksi yhdestä kuuteen. Tuleeko lämpöä ja mikä on tarpeeksi? Uusia asiakkaita olisi hyvä ohjata valmiiksi lämpimiin asumuksiin. Onko parempi liikaa vai liian vähän? Ja ulkona säät vaihtelevat.

Suomen kesä on lyhyt mutta vähäluminen. Talonmiehellä olisi muutakin tekemistä kuin taistella Don Quioten tavoin pattereita vastaan. Revontulen toimitusjohtaja Tiia Valkama kertoo miettineensä lämmityksen ohjausjärjestelmää vuosien ajan. Kun Kotivo-myyjä soitti, sovittiin heti tapaaminen.

”Olen ollut 23 vuotta yrittäjänä, enkä ole koskaan aiemmin tehnyt kauppoja niin, että myyjä vain kävelee tänne sisään! Pari viikkoa myöhemmin alkoi asentaminen”, kertoo Tiia Valkama.

Kotivo asennettiin aluksi yhdeksään hirsimökkiin, jotka ovat 50-80 neliöisiä. Mökit on rakennettu vuosina 1989-1998 ja ne on täysin remontoitu viime vuosien aikana. Aiemmin Revontulen mökit olivat ainaa 22-23-asteisia, oli asiakkaita tai ei. Sähkönkulutus oli mökistä riippuen jopa 300 euroa kuussa.

”Lämpöjä oli pakko pitää päällä, koska emme voi luovuttaa asiakkaalle kylmää mökkiä. Halusimme systeemin jolla syntyy säästöä ja jonka sivutuotteena lämpötila on hallittavissa”, Tiia Valkama kertoo.

Nyt Revontulessa voidaan asiakkaan lähtiessä laskea tyhjentyneen mökin lämpötila 15 asteeseen esimerkiksi älypuhelimella tai tabletilla. Yllättävien asiakkaiden varalta on yksi mökki aina lämmin. Se on hyvä hätävara, eikä maksa paljoa verrattuna vanhaan tilanteeseen, jossa kaikki mökit hehkuivat jatkuvasti 22-23-asteisina.

”Nyt voimme periaatteessa ajastaa lämmityksen heti kun saamme varauksen”, Valkama sanoo tyytyväisenä.

Kotivo on investointi joka maksaa itsensä takaisin ja säästää aikaa. Aikahan on rahaa. Lisääntynyttä mukavuutta on vaikeampi mitata rahassa, mutta se ei jää asiakkailta huomaamatta.

Kategoriat: lämmityksen ohjaus, Yleinen |