Hiilijalanjälki huolettaa, Kotivolla säästät

Energian säästämiseen liittyy mielenkiintoinen paradoksi. Vaikka kansakuntana kulutamme enemmän kuin koskaan aiemmin, niin yksilöinä olemme yhä tietoisempia tekojemme seurauksista ja pyrimme parempaan.

Asennemuutos on ollut raju muutamassa vuosikymmenessä ja kehitys jatkaa kulkuaan. Siinä missä parikymmentä vuotta sitten ihmeteltiin bioroskiksia, nyt eloperäisen jätteen lajittelu on arkipäivää. Nykyään moni ihmettelee muoviroskan lajittelua, mutta pian jauheliharasioiden tiskaaminen on arkipäivää. Paitsi että yhä harvempi tulee syömään lihaa, jonka tuotanto aiheuttaa suuren osan maapallon kasvihuonepäästöistä.

Valtionyhtiö Motivan organisoima Energiansäästöviikko on yksi esimerkki energiatietoisuuden lisääntymisestä. Tempaukseen osallistuu jo 389 yritystä ja työyhteisöä. Kotitaloudet ovat voineet osallistua vuodesta 1996 järjestettyyn kampanjaan jo usean vuoden ajan. Motivan mukaan tempaus tavoittaa jo lähes 220 000 ihmistä.

Näin säästät

Motiva on kerännyt sivuilleen listan vinkkejä joiden avulla kotitalous voi pienentää hiilijalanjälkeään. Kotivo-järjestelmän tyyppisen automatiikan hyödyntäminen on yksi Motivan vinkeistä. Eduiksi Motiva lukee muun muassa huonekohtaisen lämpötilanhallinnan. Vähän käytössä olevia tiloja ei suotta kannata ylilämmittää.

Jos ei ole vielä ehtinyt Kotivoa hankkia, voi ottaa käyttöön energiayhtiön tarjoaman tuntiseurannan. Sillä voi selvittää, onko kulutus tavanomaista, vai pitäisikö alkaa pohtia omia kulutustottumuksia. Toki epätavallinen kulutus voi johtua muistakin syistä.

Motiva neuvoo säätämään ilmanvaihdon toimivaksi. Kannattaa säätää koneellinen ilmanvaihto tarpeen mukaan, ohittaa lämmön talteenotto kesäkaudella ja palauttaa toiminto heti helteiden päätyttyä. Talvella kannattaa säätää tuloilmaikkunan venttiili talviasentoon sekä pesuhuoneen lautasventtiili pienemmälle painovoimaisessa ilmanvaihdossa. Muista että läpiveto ei ole hyvää ilmanvaihtoa!

Ilmalämpöpumppu, joka voidaan muuten kytkeä toimimaan Kotivo- lämmityksen ohjausjärjestelmän kanssa, on yleensä aina kannattava investointi tukilämmitykseksi. Motiva neuvoo säätämään varsinainen lämmitys aina 3-4 astetta pumppua matalammalle tasolle. Näin laite toimii energiatehokkaasti.

Kotivo on osa ratkaisua

Kyynikko ehkä ajattelee, etteivät henkilökohtaiset ratkaisumme energiansäästön saralla ratkaise mitään, mutta hän ei näe nenäänsä pidemmälle. Isossa mittakaavassa yksilöiden teot ratkaisevat kaiken. Yksilöt vaikuttavat toisiin yksilöihin ja yhdessä he muodostavat joukon. Meni syteen tai saveen, idealistit haluavat olla mieluummin osa ratkaisua kuin osa ongelmaa. Niin mekin Kotivolla ajattelemme.

Energian säästäminen on rahan säästämistä ja samalla myös ympäristön säästämistä. Merkittävä osa yksittäisen ihmisen energiankulutuksesta syntyy kodin lämmittämisestä. Kotivo- lämmityksen ohjausjärjestelmä tarjoaa sinulle säästöä mukavuudesta tinkimättä. Itse asiassa mukavuus vain lisääntyy, kun kotisi eri huoneiden lämmitys on hallinnassasi vuodenajasta ja vuorokaudenajasta riippumatta.

Kotivo-järjestelmällä asetat kotonasi halutut lämpötilat kuhunkin huoneeseen. Onko koti päivisin tyhjillään, kun aikuiset ovat töissä ja lapset koulussa? Järjestelmä laskee tyhjän talon lämpötiloja, etkä lämmitä turhaan. Lisäksi Kotivo seuraa ilmankosteutta ja pörssisähköä. Oikea ilmankosteus edistää sekä kodin että asukkaiden terveyttä. Pörssisähköseurannan avulla Kotivo lämmittää silloin kun energia on edullista. Tämä säästää lompakon lisäksi myös ympäristöä, koska se osaltaan tasaa energiankulutusta ja vähentää lisävoimaloiden käynnistämisen tarvetta.

Kategoriat: Yleinen |