Älykkäällä lämmityksen ohjauksella voi säästää energiaa jo nyt

”Omakotitalojen sähkölämmitystä voidaan ohjata lähitulevaisuudessa älykkäällä talotekniikalla lähes reaaliaikaisesti sähkön hinnan vaihtelujen mukaan”, kirjoittaa Yle 15.3.2017 päivätyssä uutisessaan. Lähitulevaisuudessa? Oikeasti tuo onnistuu jo nyt, ja yhä useampi tavallinen suomalainen hankkii Kotivo-lämmityksen ohjausjärjestelmän.

Älykäs Kotivo ymmärtää pörssisähköä, eli se käyttää sähköä kotisi lämmittämiseen silloin kun se on edullisimmillaan. Se on notkeampi kuin 1970-luvulla käyttöön otettu yösähköohjaus, joka kytkee päälle valtavan määrän lämminvesivaraajia ja lattialämmityksiä joka ilta kello 21-24 suomalaisissa omakotitaloissa.

Kotivo leikkaa sähkölaskustasi noin kolmanneksen, mutta ehkä vielä säästöä enemmän nautit hallinnasta ja paremmasta asuinmukavuudesta. Valtaosa suomalaisten kotien lämmitysjärjestelmien ohjauksesta on rakennettu siten, että jokaisessa huoneessa on oma termostaattinsa. Näiden perinteisten termostaattien tarkkuus jättää kuitenkin toivomisen varaa. Usein taloa myös ylilämmitetään huomaamatta, ja tasaisen lämpötilan ylläpitäminen on haastavaa, kun ulkona säät vaihtelevat.

Perinteisiä termostaatteja et voi säätää etänä, mutta Kotivoa säädät vaikka älypuhelimellasi. Perinteisten termostaattien kanssa on melkoinen jumppa esimerkiksi keväisin, kun säät vaihtelevat nopeasti ja takatalvi vaanii kulman takana. Kun olet ensin vaivalla säätänyt kaikki kotisi patterit vastaamaan ulkona paukkuvia pakkasia, tuleekin leuto keli ja kotisi muuttuu saunaksi.

Kotivolla asetat kaikille mieleiset lämpötilat silloin kun koko perhe on kotona. Joka huoneeseen voi säätää eri lämpötilan 0,2 asteen tarkkuudella, jos siltä tuntuu. Kun lapset ovat koulussa ja aikuiset töissä, voidaan säästää energiaa matalammalla lämpötilalla. Säätöjä ei suinkaan ole pakko olla tekemässä pitkin päivää, vaan järjestelmään voi asettaa esiasetuksina erilaisia tunti- ja huonekohtaisia säätöjä.

Kotivo ymmärtää erilaisia lämmitysjärjestelmiä. Ei ole ongelma, vaikka sinulla olisi suora sähkölämmitys, vesikiertoinen lattialämmitys ja vielä ilmalämpöpumppukin. Kotivo ohjaa niitä kaikkia fiksusti.

Ylen uutinen aiheesta

Kategoriat: Ajankohtaista, Lämmityksen ohjaus, Yleinen |